Tvorba opravdu chutné kávy je tak trochu alchymie a člověk k její výrobě potřebuje mít nejen dobrá kávová zrna, ale také obvykle dostatečné množství zkušeností. Použijete-li ovšem kvalitní přístroj na výrobu kávy, můžete vytvořit chuťově zajímavý nápoj i bez výše zmíněných zkušeností, a to skoro bez námahy.
Druhy
Nejjednoduššími přístroji, alespoň co se týče ovládání, jsou kapslové espresovače. Není potřeba si nic studovat. Prostě jen vložíte kapsli a zmáčknete příslušné tlačítko. Za chvíli je káva hotová. Některé dražší typy umí vyrobit i mléčné nápoje nebo dokonce čaje. Stačí si jen pořídit specifický druh kapslí.
Krom kapslových espresovačů se standardně vyrábějí i automatické verze. Ani jejich obsluha nevyžaduje inženýrský titul. Naopak. Tento druh přístrojů funguje absolutně samostatně a vše potřebné udělá za vás. Pokud nejste skoupí na peníze, můžete si pořídit verzi, která se dokáže i sama vyčistit.
Pákové espresovače, na rozdíl od předešlých modelů, už vyžadují pro správný chod vyšší pozornost. U většiny pákových druhů si můžete nastavit prakticky cokoliv, tedy hrubost kávy, dobu spařování a samozřejmě i množství vyrobené kávy. Pákové espresovače jsou tedy vhodné pro konzumenty, kteří vědí, co od kávy chtějí a nevadí jim větší zapojení při výrobním procesu. Pouze s tímto typem se vám podaří v domácím prostředí vyrobit nápoj, který bude co se týče chuti i síly zcela srovnatelný s profesionálním produktem z kavárny. Nevýhoda u pákových přístrojů je jednak v údržbě, která je poměrně náročná, za druhé v nutnosti mít kávu už namletou.
Nezbytnost
I přesto, že přístroje na výrobu kávy by asi většina lidí nepovažovala jako nezbytný kuchyňský doplněk, určitě byste si jeden takový koupit měli, zvláště, pokud máte rádi sytou chuť dobré kávy. V opačném případě budete doma pít pouze tureckou kávu, která má k ideálnímu nápoji asi tak blízko, jako Trabant k závodnímu vozidlu.