Ano je to celkem pravda, ostré papričky, tedy chilli papričky se zde skutečně používají v hojné míře. Ale nejsou jen pálivé, pozor, jsou i užitečné pro naše tělo. A čím? No, bylo zjištěno, že mimo jiné obsahují minerály, aromatické silice, beta karoten, vitamín C. Ale také mají vysoký podíl kapsaicinu, který je právě zdrojem pálivosti papriček.
Ten svým působením prokrvuje náš organismus, je výborným antioxidantem a zároveň přirozeným antibiotikem, zvyšuje imunitu, navíc brání ukládání tuku v tepnách a co je zajímavé, působí jako prevence rakoviny prostaty. Ale maďarská kuchyně to není jen uvedená ostrá jídla ochucené chilli papričkami, další jídla této kuchyně mají jedno společné s naší kuchyní. Jsou to hutná jídla, jednak z masa, a to hovězího, vepřového, rybího, ale také ze zelí, zakysané smetany, uvedených paprik, ale i nejen pálivých, používá se i česnek, cibule. Připomíná to také naši kuchyni, například i tím, že Maďaři mají rádi různé omáčky, ale nejen to, je to také kuchyně turecká, ale i německá a rakouská kuchyně, které maďarská jídla také oslovili.
Ale jako typické maďarské produkty si můžete koupit či objednat něco k dochucování jídel.
Tím můžete získat výrazné chutě této kuchyně, její zvláštní pestrost, a není to jen kapsaicin, který je zdrojem pálivosti papriček a který prokrvuje náš organismus, navíc je antioxidantem a přirozeným antibiotikem, může bojovat i proti cukrovce, nemocem srdce a dokonce spalovat tuky. A co si například lze objednat či koupit k dochucování jídel kromě pálivých chilli papriček?
Například česnekovou pastu v tubě, nebo gulášový krém nepálivý a paprikový krém nepálivý. Gulášový krém nepálivý obsahuje i rajčata a cibuli, kdežto paprikový krém nepálivý obsahuje pouze papriky. Uvedené výrobky, které slouží k dochucování vašich jídel, by neměly chybět v žádné kuchyni.